Onbegrijpelijk; ziekenhuizen en bh adviezen

Vorige week stonden we met een Mooihoofd stand op een beurs voor oncologie verpleegkundigen.
Niet alleen om de zomer mutsjes te laten zien maar natuurlijk ook de nieuwe postoperatieve bh’s uit de Mammacare collectie en de Moohoofd Mammacare brochure. Veel gesproken met (mammacare) verpleegkundigen en radiotherapeuten en dan valt vooral weer op hoe verschillend artsen, verpleging, ziekenhuizen, vrouwen adviseren na een borstoperatie!
Al worden we steeds mondiger, je verwacht toch in ieder geval een deskundig (medisch?) advies als je voorlegt dat je na de ingreep (mastectomie, borstsparende operatie, reconstructie of bestraling) pijn of last hebt van je bh. Of als je gewoon wilt weten welke bh je het best kan dragen om je borst(en) zoveel mogelijk te ontzien, of bij risico op lymfoedeem.
beurs 13-6-13Maar al eerder bleek (en ook uit gesprekken tijdens de beurs) dat lang niet iedereen in het ziekenhuis weet wat er te koop is op dit gebied en wat nou in welke situatie een goede oplossing zou zijn voor de eerste maanden na operatie of bestraling. Echt hoor; de ene arts zegt dat je een oude bh met een sok erin prima kan gebruiken, de andere opereert je pas als je éérst kunt laten zien dat je bh X van merk A hebt gekocht om direct na de operatie te dragen. In het ene ziekenhuis krijg je gratis een tijdelijke (watten) prothese plus een postoperatieve merk bh, in het andere vindt men dat je je ‘oude’ bh gewoon kan blijven dragen. Natuurlijk zullen de bezuinigingen hier ook van invloed op zijn, maar toch…
Denk ik verkeerd als ik ervan uit ga dat je, als je borsten veranderen door een operatie, er toch álles aan wilt doen om ongemak te verlichten en/of een zo mooi mogelijk eindresultaat wilt krijgen? Dan wil je toch weten dat het kan helpen om tijdelijk een ander type bh te dragen die speciaal hiervoor gemaakt is? En liefst nog; wélke bh het best in jouw situatie gedragen kan worden?
Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn, zowel positief als negatief. Alle informatie is welkom en bruikbaar om hier verbetering in te brengen!

Advertenties

4 thoughts on “Onbegrijpelijk; ziekenhuizen en bh adviezen

  1. wat een prachtige site en goede informatie. Mijn moeder heeft een zeer slechte ervaring met het ziekenhuis na een borst amputhatie van beide borsten. Ze ging amper 1,5 dag na de operatie het ziekenhuis uit met haar eigen beugel {!)bh aan met daarin tijdelijke protheses vastgemaakt met veiligheidsspelden! Dit kan toch gewoon niet? Bianca

    • hallo Bianca, hartelijk dank voor je compliment! we doen ons best zo goed mogelijk te informeren en allerhande oplossingen aan te bieden in de vorm van passende producten. Wat je met je moeder hebt mee gemaakt klinkt inderdaad als een moeilijke ervaring. Een beugelbh direct na mastectomie lijkt me bijzonder pijnlijk! Gelukkig zijn er andere vriendelijkere mogelijkheden die stukken comfortabeler zijn. Hopelijk heeft ze inmiddels een prettige bh gevonden met prothesepockets zodat de protheses vanzelf goed blijven zitten. hartelijke groeten, Joyce

  2. Mijn arts zei een bh zonder beugel of een topje. Mijn linkerborst was geamputeerd en ik koos later voor een mooie bh van het merk Anita. Daarin droeg ik een prothese voor maat verschil. Kreeg ook vulling in de bh vanwege maat verschil maar niet voor verlichting of wat dan ook. Na reconstructie en borstverkleining zei ook deze pc weer dat men nog niet weet wat beter is, wel of geen bh dragen. Mijn Mama verpleegkundige zei, wat jij prettig vindt. Top is OK!! Ik draag alleen maar topjes. De dure mooie fijne Anita is door eigenaresse Unique body gratis vermaakt naar nu een mooie c cup.

    Fijne site is dit! Mijn complimenten. Zag gisteren een vraag en vandaag al een reactie. Top!

    • hallo Wilma. bedankt voor je compliment en de nuttige info. Zo fijn als een arts gewoon toegeeft dat ze nog niet alles weten en dat je van je verpleegkundige het advies krijgt je eigen gevoel en comfort te volgen. Want iedere operatie en het resultaat ervan is weer anders en soms zijn de behoeften heel specifiek. Misschien zouden chirurgen zelf eens een dagje met een beugelbh moeten rondlopen, dan geven ze dát advies na een operatie waarschijnlijk noooooit meer ;-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s