Hoe verbeter je je kwaliteit van leven bij (vervroegde) menopausale klachten door borstkanker behandeling?

Met name vrouwen van boven de 40, kunnen door de chemotherapie bij borstkanker behandeling vervroegd in de menopauze (overgang) komen, met alle bijbehorende symptomen; nachtzweten, slapeloosheid, piekeren, opvliegers, humeur schommelingen en uiterlijke veranderingen van je lichaam.
Wanneer het een hormoon gevoelige borstkanker betreft, worden vrouwen de laatste jaren langer in de overgang gehouden door aanvullende (anti) hormoontherapie om de kans op terugkomst te verkleinen.

Door het NKI, de universiteit van Twente en het King’s College in Londen is recent belangrijk onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de kwaliteit van leven te verbeteren voor vrouwen die hiermee te maken krijgen door hun borstkanker behandeling. Het onderzoeksresultaat werd onlangs gepubliceerd in the Journal of Cancer Survivorship.

Uit het onderzoek bleek: vrouwen die cognitieve gedragstherapie ondergingen, bij voorkeur in combinatie met een sportieve vorm van lichaamsbeweging, voelden zich beduidend beter dan de vrouwen die deze ondersteuning niet kregen. Dit uitte zich door minder gebruik van medische zorg, minder angst en piekeren, beter lichamelijk functioneren, meer sociale activiteiten en ze hadden een vermindering in hun niveaus van endocriene symptomen. Daarnaast gaven ze aan minder last te hebben van opvliegers en nachtzweten en was er meer interesse in sex. Dit kwam zowel in de resultaten naar voren van de check na 12 weken als in de check na 6 maanden.

Wat is cognitieve gedragstherapie?
Een vorm van psychotherapie die je helpt je manier van denken, manier van interpreteren en je manier van doen en laten, positief te beïnvloeden. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten en in weer andere gevallen wordt gelijktijdig met beide aspecten gewerkt. De werkwijze bestaat onder andere uit oefeningen, huiswerk en samenwerking tussen jou en de therapeut.
Er zijn verschillende vormen en soorten. RET, rationeel-emotieve therapie is bijvoorbeeld een vorm van cognitieve gedragstherapie.
Als je hierin geïnteresseerd bent, praat er dan eens over met je huisarts en vraag een doorverwijzing. En check met je zorgverzekeraar wat er eventueel vergoed wordt.

bronnen; vgct.nl, chirurg en operatie en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s