10 tips voor je nagels tijdens chemo

Ook wel eens gehoord van ‘ je handen zijn je visitekaartje’? Dan is het goed om te weten dat bepaalde chemotherapie niet zo lief is voor je nagels. In dit blog wil ik stilstaan bij 10 tips om je nagels zo goed mogelijk te houden tijdens chemo.

Ook je nagels kunnen worden aangetast tijdens chemo
Taxotere, Taxol en aanverwante chemo met taxanen als hoofdbestanddeel veroorzaken de meeste problemen. De bijwerking varieert echter; je nagels kunnen verkleuren, bros en droog worden of juist zacht en slap. Hierdoor is het moeilijk om ze heel te houden. Afhankelijk van de uitwerkingen op je nagels wordt gesproken van afbreken, -brokkelen, -bladderen, splijten en mogelijk helaas ook afvallen. Dit geldt voor zowel hand- als voetnagels en kan ook pijnlijk zijn.

Hoe eerder je weet of de chemotherapie die jij nodig hebt je nagels kunnen aantasten, hoe beter. Dan kun je preventief maatregelen nemen om het ergste te voorkomen. Dus vraag je arts of verpleegkundige!

1. Je nagels herstellen heel langzaam
Nadat je chemokuren zijn gestopt kan het nog lang (1 jaar) duren voordat je nagels weer zichzelf zijn. Houd hier rekening mee wanneer je het besluit neemt om er wel of niet iets aan te doen tijdens je behandeling.

2. Voorkom wondjes aan je nagels
Goede nagelverzorging is belangrijk ter preventie van lymoedeem. Tja, daar denk je misschien niet zo 1-2-3 aan, maar wondjes aan je nagels kunnen infecteren. Vooral omdat chemo je weerstand verlaagt. Wanneer je okselklieren worden verwijderd of bestraald, verhogen wondjes aan je handen de kans op lymfoedeem. Voorkom wondjes, de volgende tips zullen je daarbij zeker helpen.

3. Kou beschermt 
Hoe kouder je handen en voeten zijn tijdens het toedienen van de chemo, des te minder het effect ervan op je nagels. Sommige ziekenhuizen hebben hiervoor koelhandschoenen beschikbaar. Alternatieven die je zelf kunt regelen zijn icepacks of dompelen in koud water. Overleg dit altijd eerst met je verpleegkundige.

nagelolie-6

Broze nagels hebben hydratatie nodig.

4. Nagelverharder is meestal NIET de juiste remedie
De meeste bekende ‘oplossing’ is nagelverharder, maar pas hier alsjeblieft mee op en lees eerst goed het volgende. Alleen als je slappe en flexibele nagels krijgt van de chemo, is nagelverharder zonder formaldehyde maar mét calcium, een oplossing. In alle andere gevallen (afbreken, afbrokkelen, droog) maakt de formaldehyde, die in veel nagelverharders zit, je nagels alleen maar brozer. Niet doen dus!

Door formaldehyde verliezen je nagels flexibiliteit zullen ze juist sneller zullen breken en splijten. Bij een stugge en onbuigzame nagelplaat zal de nagel eerder breken of scheuren.

5. Nagelolie voor droge, broze nagels
Wanneer chemotherapie splijtende en brekende nagels veroorzaakt, hebben ze vooral hydratatie nodig. Dat betekent goed en vaak je nagelriemen en nageloppervlak invetten (3-4 x per dag!) en zo min mogelijk nagellakremover gebruiken (zonder aceton). Vergeet ook de nagels van je voeten niet.

6. Vitamines voor broze nagels
Biotine bevort nagelgroei en -hardheid en is aantoonbaar effectief bij broze nagels. Het maakt de nagels steviger en voorkomt het splijten van de nagel in de lengte.

Let wel op, pas na twee maanden wordt het effect zichtbaar. De aanbevolen hoeveelheid is zes maanden lang gemiddeld 2.5 mg per dag. Meld vitamine gebruik altijd bij je arts. Combineer de nagelolie van tip 5 met het innemen van biotine voor een optimaal effect.

7. Gelnagels tijdens chemotherapie

Gelnagels? Overleg altijd eerst met je dokter.

Gelnagels? Overleg altijd eerst met je arts.

Soms krijgen nagels door de chemokuur zo te lijden dat ze af vallen wanneer je je ergens tegen stoot. Dat kan helaas ook nog eens heel pijnlijk zijn. Gelnagels (aangebracht in een salon) kunnen je nagels hiertegen beschermen. Ook verkleuringen kun je met gelnagels verdoezelen. Niet alle artsen denken hier hetzelfde over; de één beveelt het aan, de ander moet er niks van weten. Overleg dus altijd eerst even.

LET OP. We hebben het alléén over gelnagels, niet over acrylnagels. Die mag je tijdens een kuur juist niet gebruiken!

8. Bescherm gevoelige nagels
Je nagels kunnen gevoelig worden en vooral pijn doen bij aanraking en stoten. Door stoten kan een nagel ook los gaan zitten of afvallen. Het kan helpen om pleisters om je vingertoppen te dragen als kussentje.

LET OP: gebruik altijd en alleen pleisters met een wondkussen zodat het niet op je nagel zelf plakt! Eerst een gaasje erom doen en dan pas de pleister is een veilige oplossing. Ook het dragen van dunne katoenen handschoenen kan helpen.

9. Niet meer nagelbijten
Nu is een goed moment om met nagelbijten te stoppen. Dit maakt de schade aan je nagels erger en de wondjes die door bijten kunnen ontstaan infecteren sneller dan normaal.

10. Verzorg je nagels dagelijks
Tijdens je behandeling is dat geen luxe maar noodzaak. Naast bovenstaande tips houd je je nagels op deze manier schoon en in goede conditie:

 • houd je nagels kort (niet over het topje van je vinger of teen)
 • vermijd het knippen van rafelende nagelriemen
 • vet nagels, nagelriemen en handen meerdere keren per dag in (zeker ook voor je gaat slapen)
 • draag beschermende handschoenen bij de afwas en tuinieren om wondjes en infectie te voorkomen

Heb jij tips tegen bijwerkingen van chemo waar je veel aan hebt? Help anderen ermee en geef ze door via een reactie op dit bericht. Bedankt alvast namens alle lezers!

Advertenties

3 thoughts on “10 tips voor je nagels tijdens chemo

  • Hallo Janna, bedankt voor je advies. We hebben even opgezocht wat deze wonderpen doet. Dit is wat Herome er zelf over zegt: De Herôme Cuticle & Nail Remedy is een “ Wonderpen”. Dé optimale verzorging voor de nagels en nagelriemen met kalmerende, verzorgende en herstellende werking. Het serum verlicht direct de druk op pijnlijke nagelriemen. Droge en gescheurde nagelriemen worden gekalmeerd en gezuiverd bij eventuele wondjes. Droge en broze nagels worden intensief gevoed, waardoor deze hun veerkracht weer terugvinden.

 1. IBX is een behandeling die in nagelstudio’s gegeven worden voor het herstellen en verstevigen van de natuurlijke nagels zonder dat je kunstnagels draagt.
  In Engeland word het als proef in het ziekenhuis aangebracht tijden de Chemo kuur.
  Zelf ik een nagelstudio en alle goede resultaten bereikt met mensen met slechte kwaliteit nagels. Heb nog geen ervaring met personen die chemo ondergaan hebben. Behandeling is geschikt voor mannen en vrouwen, het is onzichtbaar aanwezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s